Kroamschudden eerste patrijzenkuiken

Kroamschudden eerste patrijzenkuiken

Vrijdag 5 juli werd naar goed Achterhoeks gebruik een krentenwegge aangeboden aan Anne Oosterbaan aan de Harterinkdijk in het buitengebied van Sinderen. Op het erf van Anne zijn half juni namelijk de eerste patrijzenkuikens van dit seizoen in het werkgebied van de VAL Oude IJssel uit hun ei gekropen.

Anne Oosterbaan: “Het nest met 12 eieren zat ongeveer op dezelfde plek waar hij vorig jaar ook gebroed heeft, er lag naast de lege eierschalen nog één niet uitgekomen ei in het nest”. Al vertellende wijst Anne naar een steenuiltje die op een paal direct achter zijn huis zit. Anne heeft rond huis ruim 5 ha die hij geheel natuurvriendelijk heeft ingericht.  Zo heeft hij 2,7 ha kruidenrijke akkers met zomer- en wintergranen, die weer omzoomd zijn bloemrijke akkerranden. Verder zijn er struweelhagen, bosjes, boomgaarden en kleine weitjes waar geiten en schapen grazen. Kortom een ideaal biotoop voor patrijzen die hier voldoende dekking, nestgelegenheid en voedsel kunnen vinden.

In het kader van agrarisch natuurbeheer coördineert Rob Geerts van de VAL Oude IJssel het patrijzenproject in dit gebied waar geprobeerd wordt het leefgebied voor de patrijs te verbeteren. De VAL is één van de zes agrarische natuurverenigingen in de Achterhoek, die verenigt in Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA), het Collectief vormt voor agrarisch natuurbeheer. VALA heeft samen met Landschapsbeheer Gelderland, vrijwilligers opgeleid die patrijzen monitoren in verschillende gebieden in de Achterhoek. Anne is ook één van die vrijwilligers die rond zijn erf de patrijzenstand bijhoudt.

 De patrijs is al lang niet meer een algemene verschijning. Rond 1975 was de patrijs nog een talrijke broedvogel, sindsdien is hun aantal met negentig procent afgenomen. De patrijs houdt niet van een te strak aangeharkt erf, maar van wat ruigte, heggen, struweelrandjes en kaal zand om in te kroelen. Ze zijn vaak rond erven van boerderijen te vinden, daar is altijd wel wat te halen. VALA stimuleert boeren en andere grondgebruikers om maatregelen te nemen die het leefgebied van de patrijs verbeteren, zodat het aantal patrijzen de komende jaren hopelijk weer gaat groeien. Voor VALA zijn boeren en buitenlui, zoals Anne onmisbaar in het beheer van het agrarisch cultuurlandschap in de Achterhoek.