Verslag snoeicursus 27 januari en 3 februari 2018

Verslag snoeicursus 27 januari en 3 februari 2018

2 Verslagen over de snoeicursus door cursisten.

Afgelopen zaterdag, 27 januari, is een snoeicursus hoogstamfruit verzorgt onder leiding van pomoloog Marcel Tross. Marcel is al 40 jaar expert is op het gebied van aanleg en onderhoud van vruchtdragende bomen.

Met een groep van 7 deelnemers startte de dag met een theoriegedeelte over de do’s en don’ts van het snoeien. Daarnaast werden er volop vragen gesteld over ieders eigen situatie. Daaruit bleek wel dat praktisch elke fruitboom als specifiek geval moet worden bekeken en er geen eenduidige methode van aanpak is. De enige algemene regels zijn dat er maximaal 20% van het hout per jaar wordt weggesnoeid (dit om waterlot te voorkomen) en bij het snoeien altijd eerst de ‘probleemtakken’ worden weggesnoeid (takken die elkaar kruisen, ziek zijn of naar binnen groeien). Later op de dag zijn we als deelnemers zelf aan de slag gegaan in een nabijgelegen boomgaard. Hier legde Marcel uit hoe hij naar de boom kijkt en waarom hij welke tak(ken) weg zou snoeien. Gaandeweg liet hij de deelnemers meer zelf beoordelen en de bomen snoeien.

Ondanks dat het is gebleken dat het snoeien van fruitbomen een complex iets is, was het een zeer leerzame en gezellige dag. Iedereen is weer een stukje kennis rijker om zijn/haar landschap goed te kunnen onderhouden!

En het andere verslag:

Zaterdag 3 februari hebben we onder leiding van pomoloog Marcel Tross in Gendringen een fruitboomgaard onder handen genomen.
Deze boomgaard had flink wat achterstallig onderhoud.
Om 10 uur begonnen we met de theorie onder het genot van een kopje koffie/thee en een koekje.

Marcel Tross vertelde ons veel over het snoeien en er was voldoende tijd om persoonlijke vragen te beantwoorden. Ook gaf hij veel tips hoe om te gaan met oorwormen / schimmel / insecten in je boom. We leerden dat er verschil zit hoe je een appelboom en hoe je een peren boom moet snoeien. Dat je een walnotenboom direct nadat hij zijn blad heeft laten vallen moet snoeien, omdat de boom anders dood kan bloeden. En nog veel andere belangrijke dingen.

Rond 11.30 uur gingen we alvast een rondje maken door de boomgaard en heeft Marcel het snoeien in de praktijk laten zien. Aangezien er in deze boomgaard veel achterstallig onderhoud was, mocht er maximaal 1/3 van de boom gesnoeid worden. Wanneer de eigenaar van deze boomgaard in juli dit jaar de loten snoeit, dan kan hij volgend jaar weer 1/3 snoeien van zijn bomen snoeien. Zo zullen zijn bomen met zo’n 3 jaar weer volledig gesnoeid en onderhouden zijn.

Daarna zijn we weer naar de cursusruimte gegaan voor de lunch.

Na de lunch konden we de geleerde theorie zelf in de praktijk gaan brengen.
Dan kom je er dus achter dat het beginnen met snoeien best lastig is, maar het stoppen nog veel lastiger ????! Maar in het belang van de bomen konden we echt niet verder snoeien. Onderling werd er door de cursisten veel overlegt welke tak wel en welke tak er niet gesnoeid moest worden en waarom, waarom op die plek of toch beter op een andere plek.
Het was een erg leerzame cursus.