Lezing over patrijzenprojecten in de Achterhoek

Lezing over patrijzenprojecten in de Achterhoek

Op uitnodiging van de Vereniging Agrarisch Landschapsbeheer (VAL) Oude IJssel geven Frans ter Bogt en André Hendriksen op maandagavond 20 november …

… een presentatie over hun succesvolle patrijzenprojecten in de Achterhoek. Deze lezing is openbaar en gratis toegankelijk.

De VAL Oude IJssel is een agrarische natuurvereniging. De organisatie bestaat uit een enthousiaste club boeren en burgers die zich inzetten voor een mooier buitengebied in de gemeenten Oude IJsselstreek, Montferland en Doetinchem. Op 20 november organiseren zij hun jaarlijkse ledenvergadering.

Na de besloten ledenvergadering verzorgen Frans ter Bogt en André Hendriksen een presentatie over de patrijs. Frans als vogelkenner en initiatiefnemer vanuit het zeer succesvolle project ‘Samen voor de Patrijs’ rond Aalten. En André als gedreven initiatiefnemer van het vorig jaar gestarte project ‘Paradijs voor de Patrijs’ rond de Montferlandse Berg.

De patrijs is een prachtige akkervogel en tot halverwege de vorige eeuw een algemene verschijning in de Achterhoek. Veel kruidenrijke en ruige akkerranden zijn verdwenen en daarmee ook voedsel, beschutting en een broedplek voor de patrijs. Dat veel mensen dat als een gemis ervaren, blijkt uit de grote belangstelling voor de diverse patrijzenprojecten die in de Achterhoek gestart zijn.

Tijdens de lezing zullen beide sprekers ingaan op het ontstaan van hun patrijzenprojecten in Aalten en Montferland, wat het succes is van hun aanpak en uiteraard ook vertellen over de mooie resultaten. De VAL Oude IJssel hoopt dat hun verhaal meer mensen inspireert om de patrijs zich weer thuis te laten voelen in ons landschap.

Boer, burger of buitenlui? Op 20 november is iedereen vanaf 20.15 uur van harte welkom in de Serrezaal van Het Onland in Doetinchem. De presentatie start om 20.30 uur en duurt tot uiterlijk 22.00 uur. Aanmelden is niet nodig, en de toegang is gratis.