Huiszwaluw

Huiszwaluw kunstnestkasten

Naar aanleiding van het huiszwaluw broedsucces bij ons lid Edwin Keuper in Netterden, waar we in het kader van nuttige erfbewoners project in 2021 huiszwaluw kunstnesten aan de buitenkant van de melkstal hebben opgehangen, heeft de VAL Oude IJssel dit jaar specifiek de huiszwaluw gekozen voor extra ondersteuning uit het winstbestemmingspotje.

In 2021 waren direct al 2 kunstnesten bezet bij Edwin Keuper en zijn er enkele jongen uitgevlogen. In 2022 waren er maar liefst 9 nesten bezet en nadat de eerste jongen waren uitgevlogen was het een enorm spektakel in de lucht rondom de boerderij. Er zijn filmpjes hiervan op onze VAL-facebook pagina geplaatst.

In het voorjaar 2023 kregen onze leden de mogelijkheid om gefinancierd uit het winstbestemmingspotje, 2 kunstnestkasten op te halen voor de huiszwaluwen. Hiervan is 1 deel een oefenkom en daarnaast ruimte om zelf een kom/nest te maken. Zij moesten hierbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is een modderplek in de buurt een vereiste zodat de zwaluwen zelf een 2e nest kunnen bouwen en er moet een dakoverstek zijn die aan de onderkant wit is. 35 enthousiaste leden hebben deze nestkasten opgehaald en opgehangen, of hebben dit door ons laten ophangen.

We hopen dat de huiszwaluw op steeds meer plekken terug zal keren, de derde foto is van Annika Keuper. Ze heeft erg haar best gedaan om de nieuwe bewoners vast te leggen, dank je wel daarvoor!